Verdens største brønnbåt — et prestisjeprosjekt

Når et så stort og prestisjefylt prosjekt går mot slutten, er det mange følelser i sving: Fornøyelse over å være i mål, glede og stolthet, men også et snev av vemod om å avslutte et viktig og lærerikt prosjekt. Størst er likevel følelsen av forventning når dette fartøyet nå skal ut i drift.

Båten er spekket med det siste innen fiskehåndteringsteknologi

Havbruk

CFlows største og mest avanserte levering noensinne

Sluttresultatet er en av verdens mest avanserte brønnbåter. Båten er spekket med det siste innen fiskehåndteringsteknologi, inkludert undertrykksortering med uttak av rensefisk, ferskvannsbehandling med gjenbruk, 12 linjers hydroliser avsløringssystem og automatisk rør- og tankvasksystem. Med sine tre brønnrom som til sammen rommer 7500 m3, og en lastekapasitet på 1000 tonn i timen, vil dette bli et svært effektivt operasjonsfartøy.

Listen til standard og kvalitet i dette prosjektet har blitt satt høyere enn noen gang tidligere, noe som har krevd mye kompetanse og stor innsats fra flere lag. Flere tusen timers arbeid har gått til automatiseringsdelen alene. Dette er helt klart CFlows største og mest avanserte levering noensinne.

En viktig ressurs for å nærme seg fremover

Høy effektivitet skal likevel ikke gå på bekostning av fiskeoppførsel, snarere tvert imot. Operasjoner kan gjennomføres raskere og fisken blir dermed utsatt for mindre stress. Hele båten er utviklet med utgangspunkt i fisk, noe som gjør at sluttresultatet er et verktøy som er hundre prosent tilpasset jobben den skal gjøre.

Ansvarlig biolog for prosjektet, Maiken Svinøy, sier:

Gåsø Høvding har vært et utrolig spennende prosjekt å delta i, og det har vært givende å samarbeide med en skuespiller som er minst like engasjert i fiskeoppførsel og hygiene som Cflow. Vi har hatt mange gode prosesser, spesielt innen optimalisering av systemet nettopp med hensyn til fiskeoppførsel og hygiene. Jeg gleder meg til å se ideene fra tegnebrettet realisert i et fartøy som nå blir satt i drift. Jeg er overbevist om at Høvding blir en viktig ressurs i næringen i tiden fremover.

Enorm arbeidsvilje i alle ledd

Samarbeidet mellom de forskjellige partene har vært upåklagelig, og mange kloke hoder har bidratt med sin kunnskap til prosjektet. Høy faglig kompetanse og fast vilje har vært gjennomgående og har betydd mye for resultatet. Prosjektleder Thomas Storhaug vil spesielt påpeke dedikasjonen til Frøy:

«Frøy har stilt mange gode og nødvendige spørsmål, de har satt høye krav gjennom hele prosessen, og de tok de riktige valgene for at resultatet skulle bli på det nivået det har blitt.»

Takk for tilmelding

Prosjektleder Thomas Storhaug leder seg til å se brønnbåten i drift: - Det blir spesielt spennende å få tilbakemeldinger og tallmateriale som viser hva Høvding klarer å oppnå når det gjelder transport, fiskehåndtering og fisketferd.

Cflow ønsker å takke Frøy og Sefine Shipyard for samarbeidet og for tilliten. Det har vært en stor glede å samarbeide med dere i dette prosjektet. Sammen har vi løftet brønnbåtnæringen inn i fremtiden.

Forfatter