3 min read

Verdens største brønnbåt - Et prestisjeprosjekt

Den innovative brønnbåten Gåsø Høvding er endelig klar og har dratt ut fra Sefine Shipyard i Tyrkia, med kurs imot Norge.

Når et så stort og prestisjefylt prosjekt går mot slutten, er det mange følelser i sving: Lettelse over å være i mål, glede og stolthet, men også et snev av vemod over at man avslutter et viktig og lærerikt prosjekt. Størst er likevel følelsen av forventning når dette fartøyet nå skal ut i operasjon.

Cflow_Gaso-Hovding-Sefine-112021_1200x800px_2_opt

Foto: Cflow

Cflow’s største og mest avanserte leveranse noensinne

Sluttresultatet er en av verdens mest avanserte brønnbåter. Båten er spekket med det siste innen fiskehåndteringsteknologi, med bl.a. undertrykksortering med uttak av rensefisk, ferskvannsbehandling med gjenbruk, 12 linjers hydrolicer avslusingssystem og automatisk rør- og tankvasksystem. Med sine tre brønnrom som til sammen rommer 7500 m3, og en lastekapasitet på 1000 tonn i timen, vil dette bli et svært effektivt operasjonsfartøy.

 

Listen til standard og kvalitet i dette prosjektet har blitt satt høyere enn noen gang tidligere, noe som har krevd mye kompetanse og stor innsats fra flere hold. Flere tusen timers arbeid har gått med til automasjonsdelen alene. Dette er helt klart Cflow’s største og mest avanserte leveranse noensinne.

 

Les også: Gåsø Høvding - Med plass til et rutefly på dekk

 

- En viktig ressurs for næringen fremover

Høy effektivitet skal derimot ikke gå på bekostning av fiskevelferd, snarere tvert imot. Operasjoner kan gjennomføres raskere og fisken blir dermed utsatt for mindre stress. Hele båten er utviklet med utgangspunkt i fisken, noe som gjør at sluttresultatet er et verktøy som er hundre prosent tilpasset til jobben den skal gjøre.

Ansvarlig biolog i prosjektet, Maiken Svinøy, sier:

«Gåsø Høvding har vært et utrolig spennende prosjekt å delta i, og det har vært givende å samarbeide med en aktør som er minst like engasjert i fiskevelferd og hygiene som Cflow. Vi har hatt mange gode prosesser, spesielt innen optimalisering av systemet nettopp med hensyn til fiskevelferd og hygiene. Jeg gleder meg skikkelig til å se ideene fra tegnebrettet realisert i et fartøy som nå blir satt i drift. Jeg er overbevist om at Høvding blir en viktig ressurs i næringen i tiden fremover.»

 

- Maiken Svinøy, Biolog i Cflow

 

Enorm arbeidsvilje i alle ledd

Samarbeidet mellom de forskjellige partene har vært upåklagelig, der mange kloke hoder har bidratt med sin kunnskap til prosjektet. Høy faglig kompetanse og stå-på vilje har vært gjennomgående og har betydd mye for resultatet. Prosjektleder Thomas Storhaug vil spesielt påpeke dedikasjonen til Frøy:

«Frøy har stilt mange gode og nødvendige spørsmål, de har etablert høye krav gjennom hele prosessen, og de tatt de riktige valgene for at resultatet skulle bli på det nivået det har blitt.»

- Thomas Storhaug, Biolog i Cflow


Cflow_Gaso-Hovding-Sefine-112021_1200x800px_opt

Foto: Cflow

- Takk for tilliten

Prosjektleder Thomas Storhaug gleder seg til å se brønnbåten i drift: - Det blir spesielt spennende å få tilbakemeldinger og tallmateriale som viser hva Høvding klarer å oppnå når det kommer til transport, fiskehåndtering og fiskevelferd.

Cflow ønsker å takke Frøy og Sefine Shipyard for samarbeidet og for tilliten. Det har vært en stor glede å samarbeide med dere i dette prosjektet. Sammen har vi løftet brønnbåtnæringen inn i fremtiden.

 

Comments or questions?

Please leave them in the form below.