3 min read

Gåsø Høvding – Med plass til et rutefly på dekk

Cflow bygger seg opp stein for stein, med fiskevelferd som viktigste grunnpilar. Nå har de sikret seg den største enkeltkontrakten for selskapet noensinne, med levering til den svære brønnbåten «Gåsø Høvding».


- Utdrag fra artikkel fra Skipsrevyen nr. 08/2021, skrevet av Lizbeth Osnes.

Skipsrevyen - artikkel om Gåsø Høvding 082021

 

-Vi har stor tro på at det vi gjør er med i ringvirkning: Havbruk kan være med på å erstatte fossilt brennstoff sin rolle i norsk økonomi. I tillegg er mat fra oppdrett helt nødvendig for å dekke proteinbehovet til en voksende befolkning på en bærekraftig måte. Kjøtt og viltfanget fisk skal ikke erstattes av akvakultur, men produksjonen av dette kan naturlig vis ikke økes så mye som det kommer til å bli behov for, forteller en tydelig brennende engasjert Gunn Marit Nerem. Hun er Sales Engineer ved Cflow.

 

Tar med kunnskapen fra brønnbåt

Cflow har lenge vært godt etablert i brønnbåt og havnæringene. Nå ønsker selskapet å ta med seg kunnskapen fra havet, til land:

- Den type erfaring som vi har er det ikke mange andre som har. Derfor vil vi satse på håndtering av levende storfisk også på land, noe vi nå jobber med å få til, forteller Nerem. Det er ikke det eneste spennende på tapetet for Langevågsgjengen: I 2019 fikk selskapet landet en avtale om å levere en komplett fiskehåndteringspakke til «Gåsø Høvding».

- Vårt valg av leverandør er basert på relasjoner og tillit. Cflow har levert gode anlegg til oss tidligere, sier teknisk inspektør i Frøygruppen, Geir Antonsen.

 

Bygger fra fisken og ut

Man snakker ikke om Cflow uten å først og fremst snakke om fiskevelferd. Nerem sier det kort og enkelt: Vi har satset på skipsbygging fra perspektivet til fisken. Vi begynte med fisken og bygde oss utover.

Nerem understreker at også Møre Maritime har gjort en veldig god jobb med tilpasningen av fartøyet.

-For oss er det helt avgjørende at teknologien utvikles på biologiens, altså fiskens, premisser. I prosjektet med «Gåsø Høvding» er det akkurat det vi har gjort, ved å først tenke på fisken, og deretter bygge på rundt den for å til slutt sitte igjen med et verktøy som er hundre prosent tilpasset den jobben den skal gjøre, fortsetter hun.

Cflow.com_illustration-Gaso-Hovding_1200px

Illustrasjon av Gåsø Høvding: Cflow

Største brønnbåten i arbeid

Fartøyet vil bli den største brønnbåten på jobb når den setter i gang med arbeidet. Med en lengde på 83,72 meter, en bredde på 30,90 meter og et totalt brønnvolum på 7500 m3, er «Gåsø Høvding» godt rustet for arbeidet den skal gjøre.

-Båten er bygd for høy kapasitet, og kan laste mer enn 1000 tonn fisk i timen. Det gjør den miljøvennlig og økonomisk, fordi den kan behandle og frakte mer fisk på mindre seilingstid, sier Nerem.

-Høy lastekapasitet gir bedre fiskevelferd, fordi operasjoner kan gjennomføres raskere og fisken blir dermed utsatt for mindre stress. Båten er en optimal plattform for god fiskehåndtering på grunn av det store dekksarealer; det er plass til å parkere et rutefly om bord, legger hun til.

Båten har vært på sjøprøve med godt resultat, og skal leveres sensommeren i år. Hvor båten skal er ennå ikke offentliggjort.

 

Dette er et utdrag fra artikkelen publisert i Skipsrevyen, nr. 8/2021. Du kan lese artikkelen i sin helhet på Skipsrevyen.no (krever abonnement).

Comments or questions?

Please leave them in the form below.